Folija se na automobile najčešće postavlja iz estetskih razloga. Međutim postoje druge stvari u čemu folija više pomaže, osim u izgledu. Folija za automobile odbija do 65% topline, čime se unutrašnjost automobila manje zagrijava. Laške se rashlađuje klima uređajem, te zbog folija, klima manje radi, a time imamo i uštedu na gorivu. Ljeti je ugodnije se voziti u automobilu sa postavljenim folijama. Folije sprečavaju ulazak 99% UV zračenja. Jeli Vam poznat onaj osjećaj kad Vas sunce peče po koži dok čekate u gužvama? To je neugodno UV zračenje. Postavljanjem folija, rješavate taj problem. Folije također smanjuju neugodno blještanje sunca. To je kao da ste na automobil stavili sunčane naočale. Ugodnija je vožnja bez zasljepljivanja i blještanja. Dobro postavljena folija na staklima djeluje i sigurnosno. Kako? Folija se postavlja sa unutrašnje strane stakla. Prilikom sudara, folija drži komadiće stakla zaljepljeno za sebe i time onemogućuje rasprskavanje stakla po putničkom prostoru, a time se automatski smanjuje broj ozljeda putnika. Također, ako se netko odluči provaliti u Vaš automobil, trebat će mu puno više vremena da uđe u njega razbijanjem stakla sa folijom, nego bez njega.

 

Zatamnjena stakla

 

Automobili. Više nije luksuz, nego potreba. Svatko tko si može priuštiti automobil posjeduje bar jedan primjerak. Bilo da se radi o starijem godištu ili novom automobilu, svi dolaze sa staklima. Neki skuplji modeli dolaze čak i sa specijalnim staklima koje nude zaštitu od UV zračenja, pa čak i topline. Međutim, još uvijek se proizvodi 98% automobila sa staklima koja nemaju apsolutno nikakvu zaštitu. Proizvođač uvijek ističe tvorničko zatamnjenje stakala. Radi se o zatamnjenju od 30% (lagano zelenskato) koje skoro svi automobili posjeduju od devedestih godina nadalje. Takvo zatamnjenje je zanemarivo i nema praktički nikakvu funkciju.

Postavljanjem folija na takvu vrstu stakala unaprijeđujemo obično staklo u nešto bolje i naprednije. Folijama sprečavamo ulazak topline u automobil dok stoji parkiran ili se vozimo. Također folije štite od štetnog UV zračenja, smanjuju blještanje, te u slučaju loma stakla zadržavaju staklo zaljepljeno u jednom komadu. Estetski izgled. Velika paleta boja i nijansi zadovoljit će i najzahtjevnije. Ovo je samo dio karakteristika koje folije nude. Evo par najčešćih primjera. Prvi. Imate malu bebu ili starije djete. Odlična zaštita djece od topline, UV-a i pogotovo blještanja postižemo klasičnom crnom serijom folija koje propuštaju u vozilo 5-15% vidljive svjetlosti. Niti jedno drugo rješenje(sjenila, rolete) ne može pružiti takvu vrstu zaštite kao folije. Drugi. Želite da se u vozilo ne vidi, odnosno da možete prevoziti i ostaviti stvari u autu, a da nisu na direktnom pogledu znatiželjnika. Idealna varijanta jesu opet folije koje u vozilo propuštaju 5% vidljive svjetlosti, odnosno najtamnije. Treće. Veliki ste zaljubljenik u automobile i želite da Vam automobil vizualno izgleda savršeno. Montaža bilo koje serije propusnosti 30% ili 50% vidljive svjetlosti lagano će dodatno tonirati stakla, te će krajni rezultat biti - savršenstvo.

Prema Pravilniku o tehničkim uvjetima vozila na cestama, nije dozvoljeno zatamnjivanje vjetrobranskog stakla, te vozačkog i suvozačkog stakla. Što ne znači da na ta stakla ne smijete postaviti foliju. U pravilniku piše da se ta stakla ne smiju dodatno zatamniti, ali ne piše da se na ta stakla ne smije postaviti folija. Što to znači? To znači da na ta stakla smijete postaviti foliju koja je totalno prozina, odnosno nema nikakvog zatamnjenja. I takva vrsta folije nudi sve gore navedene zaštite, ali naravno u manjoj mjeri. Iz iskustva znamo da je velika razlika voziti se u automobilu sa folijama nego bez njih.