Zaštita od topline najčešće nam je potrebna na automobilima, te na kućama, stanovima i poslovnim objektima. Posebna vrsta folije koja se ugrađuje na automobile mora biti termički obradiva, tj. da se grijanjem folija može sakupljati, jer su stakla na automobilima zakrivljena. Bilo koju vrstu Infrasol folije za automobile odaberete, neće pogriješiti. Za ravna stakla tu je najčešće serija Infrasol Silver Reflective 20 ili 35. To su folije sa efektom ogledala te odbijaju do 80% topline. Ukoliko se odlučite na postavljanje folija na svoj objekat, pogledajte dolje na slikama razliku između stakla bez i sa folijom.

 

Staklo bez global folije

Prolazak topline kroz staklo bez folije

 

 

Staklo sa Global folijom

Prolazak topline kroz staklo sa Infrasol Silver Reflective 20 folijom

 

Kao što možete vidjeti gore na slikama, folije su vrlo učinkovite. Razlika u toplini koja je ušla kroz nezaštićeno staklo i staklo sa Infrasol folijom je 70% !!! U praksi to znači, ukoliko postavite foliju na sve prozore u prostoriji, temperatura se može smanjiti i do 10 stupnjeva celzijevih. Uz smanjenje temperature folija nudi zaštitu od UV zračenja 99%, smanjenje blještanja do 85%, zaštitu u slučaju loma stakla (staklo ostaje zaljepljeno za foliju), štiti privatnost (izvana se na vidi unutra, dok se iznutra normalno vidi van*), te povećava estetski izgled objekta, itd.

* reflektirajuće folije imaju karakteristiku da daju efekt ogledala uvijek sa one strane sa koje ima više svjetla. Tokom dana efekt ogledala je uvijek izvana, jer vani ima više svjetlosti nego u prostoriji. Kad vani padne mrak, a u prostoriji se upali svjetlo, onda se javlja kontra efekt, tj. efekt ogledala se javlja sa unutrašnje strane. Danas postoje folije koje imaju veću vanjsku, a manju unutrašnju refleksiju i time se mijenja omjer svjetla potreban za efekt ogledala.